O1 wycieraczki same się włączają

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RobertoS
    Classic
    • 2010
    • 3
    • Octavia II (1Z3)
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

a ja poproszę o cenę opon zimowych w rozmiarze 205/55/16 91H:

Nokian WR D4

• greemtroll
    Classic
    • 2009
    • 32

Mam problem z naszym wehikułem rodzinnym. Otóż od jakiegoś czasu wycieraczki przednie chodzą jak chcą. Po włączeniu zapłonu i przy wyłączonym przełączniku wycieraczek potrafią się same wzbudzać jak przy ustawieniu czasowym. Jedynie po wyjęciu bezpiecznika jest spokój, ale tak się nie da jeździć. Jak jest totalna susza, to wtedy nawet chodzą prawidłowo a przy większej wilgotności dają po dupie, ale opiszę jeszcze, co zrobiłem:
    - wymiana manetki prawej na nową.
    - rozebranie i wysuszenie silnika wycieraczek i zabezpieczenie go przed wilgocią taśmą.
    - podmieniałem przekaźnik 377 (o ile dobrze pamiętam numer) - ten wielki brązowy pod kierownicą - w samochodzie, z którego go pożyczałem, wszystko chodzi idealnie, więc to nie ten przekaźnik.
    - błędów zapisanych w ECU nie znalazłem.
    Czy może jeszcze raz rozebrać silnik wycieraczek, czy coś innego go boli. W innym wątku napisałem też o zniszczeniu klucza z transponderem, ale problem wycieraczek męczy mnie już jakiś miesiąc.
    Proszę o pomoc, bo mnie trafia.
    Nie ma to jak stary poczciwy, ekonomiczny i pancerny TDI na VP37. Precz z PD i CR !!!

Komentarz

• yunior81
      RS
      • 2010
      • 1657
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

U siebie mialem podobny przypadek. Po dokladnym sprawdzeniu okazalo sie, ze kostki na przewodach w bagazniku po lewej stronie zasniedzialy z powodu pekniecia przewodu doprowadzajacego plyn na tylna szybe.
      Obstawiam, ze masz zwarcie - tylko gdzie ......

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1085
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Czy jest wycieraczka z tyłu? Jeżeli jest, watro sprawdzić złącza na dnie w schowku bagażnika, po lewej stronie. Często te złącza są zalewane płynem do spryskiwacza przez nie szczelną złączkę i wtedy dzieją się cuda zarówno z tylną wycieraczką jak i z przednią, zależy od stopnia skorodowania styków. Tak było u mnie.

O widać, że kolega już wyprzedził...

Komentarz

• greemtroll
          Classic
          • 2009
          • 32

Panowie chodzi o przednie wycieraczki. W pierwszym poście już o tym napisałem. Tył działa bez zarzutów. Sprawdzę jeszcze ową kostkę w bagażniku, ale wątpię, żeby to ona tak dawała po dupalu :roll:
          Nie ma to jak stary poczciwy, ekonomiczny i pancerny TDI na VP37. Precz z PD i CR !!!

Komentarz

• yunior81
            RS
            • 2010
            • 1657
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

U mnie tez tyl dzialal bez zarzutu ....

Komentarz

Ja tak miałem po zalaniu z kałuży elektryk rozebrał silnik wyciraczek i coś lutowal znajdziesz w moim starym temacie o skodzie z podpisu.

Komentarz

• alxxx
                RS
                • 2010
                • 1823
                • Octavia I (1U2)
                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

greemtroll, też tak miałem. Sprawdź w pierwszej kolejności silnik wycieraczki tył. Jak elektronika pływa to przód będzie wariował.
                VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• dylan171081
                  Drive
                  • 2015
                  • 45

Witam sprawdź przekaźnik ja miałem tak jak kupiłem skodziankę same chodziły .Przekaźnik jest pod kierownicą tylko nie pamiętam jaki nr.odpowiada tylko za wycieraczki ja kupiłem na szrocie za20dychy i z głowy pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...